Tikkie takkie

Projectnaam en designer: Tikkie Takkie door Daniel van der Boom, Rianne Besters, Ruben Stehouwer, Gaby Ewald, Suzanne Lemmen, Jeffrey von Grumbkow (afstudeerrichting Creative Industries, Hogeschool Utrecht)
Doel van de interventie: fysieke activiteit stimuleren
Doelgroep: 6-10 jaar, jongens & meisjes, ziekenhuis
Status realisatie van de interventie: concept (papieren prototype)

Concept
‘Tikkie Takkie’ is een klok die de beweging van het zieke kind visualiseert zonder getallen. Aan de hand van de gesprekshandleiding stellen verzorgers (professionele zorgverleners of ouders) en het kind in dialoog samen (een set van) beweegactiviteiten vast voor die dag, passend bij het energieniveau van het kind. Bijvoorbeeld tanden poetsen uit bed in plaats van erin, of beneden in de kantine zelf een broodje halen in plaats van het je moeder laten halen. Wanneer een activiteit is voltooid mag de wijzer naar de volgende activiteit. Deze activiteiten mogen uiteraard overgeslagen worden bij gebrek aan energie, of omgewisseld als er toch een andere activiteit is gedaan. De klok laat zien hoeveel beweegminuten het kind door de uitgevoerde activiteiten heeft verzameld. Wanneer het uur vol is krijgt het kind een passende beloning en/of complimenten. Het product stimuleert dus de dialoog over beweging, maar maakt ook de beweegactiviteit inzichtelijk.

Omschrijving van de interventie-uitvoering
‘Tikkie Takkie’ is gemaakt van materiaal in kleuren die het kind aanspreken. De ‘Tikkie Takkie’ is voor kinderen met kanker in de leeftijd van zes tot tien jaar. De klok is geschikt voor kinderen die alleen op bed liggen, maar ook voor kinderen die zitten in een stoel op de kamer. Door de klok krijgen de dagen structuur en er worden doelen opgesteld. Op deze manier is er meer houvast voor een gesprek over de dag. De klok maakt activiteiten inzichtelijk en motiveert de kinderen, omdat de doelen behaald zijn. Aan het eind van de dag wordt de dag doorgenomen en krijgen de kinderen complimenten over de vooruitgang.

Test & praktijkresultaten
De ‘Tikkie Takkie’ is in 2014 ontwikkeld door zes studenten. Het eindresultaat was een papieren prototype. Het concept is voorgelegd aan twee gezonde kinderen en de zorgverleners van het UMCG. Hoewel zij er enthousiast over waren, zaten er te veel haken en ogen aan het concept om het verder uit te werken. De basisprincipes ervan, zoals een dialoog over adequaat beweeggedrag, zijn verder doorgevoerd in andere interventies, zoals de ‘KidKit’.

Andere Projecten
LedboardPijl