Smaakblab: Tastoe!

Projectnaam en designer: Tastoe Smaaklab door Frederiek van der Griendt  (Industrieel Product Ontwerpen, Hogeschool van Amsterdam)
Doel van de interventie: positieve associatie met voeding stimuleren
Doelgroep: 6-8 jaar, jongens & meisjes, ziekenhuis
Status realisatie van de interventie: testfase definitief ontwerp (UMCG)

Concept
Het ‘Tastoe Smaaklab’ is een voedingskar in aantrekkelijke kleuren, waarmee de voedingsassistent in het ziekenhuis gevarieerde, zachte voeding op de kamer kan aanbieden aan het zieke kind. Het ‘Tastoe Smaaklab’ zal bestaan uit drie onderdelen:
•Een proeverij voor de kinderen, waarbij het eten anders is vormgegeven.
•De voedingsassistent, die het ‘Smaaklab’ aanbiedt, draagt andere kleding.
•De kar heeft een andere aankleding en vormgeving.

Omschrijving van de interventie-uitvoering
Door het ‘Smaaklab’ ontstaat er een nieuwe vorm van eten, waardoor het belang van eten beter zichtbaar is voor iedereen. Het implementeren van een beloningsprogramma (bijvoorbeeld stickers) aan de kinderen draagt bij aan activatie om te willen en durven proeven. Ze worden meer betrokken bij wat ze zelf willen en ze krijgen meer controle binnen het ziekenhuis. Het betrekken van omstanders zorgt er indirect voor dat het kind meer probeert. De voedingsassistent kan het ‘Smaaklab’ een tot twee keer per week aanbieden, zodat hij/zij de resultaten hiervan kan verwerken in wat hij/zij de volgende keer aan de kinderen aanbiedt. De voedingsassistent heeft een andere kleur of andere herkenbare kleding, om er niet uit te zien als een van de artsen of verpleegkundigen. Het ‘Tastoe Smaaklab’ is vooral bedoeld voor kinderen met verminderde smaakzin, smaakverlies en/of met gewichtsverlies.

Test & praktijkresultaten
Het concept is uitgewerkt tot een 3d-tekening en een kartonnen prototype. Deze zijn voorgelegd aan de voedingsassistente van het UMCG die er enthousiast over was. Het concept had nog veel uitwerking nodig, die de studente niet meer kon realiseren. Het concept is niet nader doorontwikkeld binnen POKO.

Andere Projecten
BloxPijl