Smaakmakend

Projectnaam en designer: Smaakmakend door Evie Sparidaens (Design Academy, Eindhoven)
Doel van de interventie: Betere mondverzorging (voortbordurend op voeding).
Doelgroep: 3-5 jaar, jongens & meisjes, thuis.
Status realisatie van de interventie: prototype

Concept
‘Smaakmakend.’ bestaat uit 5 verschillende tools voor de mond die kinderen met kanker op elk moment gedurende de dag kunnen gebruiken. De tools zijn specifiek bedoeld voor in de thuissituatie (na ziekenhuisopname). Met de tools kunnen kinderen op een speelse manier bezig zijn met hun mond. Ontdekken en voelen staan hierbij centraal. De tools zorgen bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding van de lippen of voor pijnverdoving in de mond door het eten van ijs.

Vanuit het ziekenhuis worden er bij ontslag verschillende dingen aan de ouders gevraagd. Een voorbeeld is het 4 a 5 maal daags invetten van de lippen. Een andere maatregel is het masseren van de binnenkant van de mond met een wattenstok gedrenkt in water, ongeveer 10-15 keer per dag. Dit zijn tijdrovende, intensieve handelingen die niet als prettig worden ervaren. Om deze handelingen prettiger en speelser te kunnen laten verlopen, is een set van 5 tools ontwikkeld:

  • Een lippenstift met een gladde en een ribbelstructuur-zijde: de gladde kant voor het insmeren en de ribbelzijde om de lippen te masseren;
  • Een tongschraper die bedoeld is om de kinderen hun tong uit te laten steken. Dit kan spannend zijn als je onzeker bent over je mond. Doordat er balletjes op zitten die een grappig gevoel geven, worden kinderen uitgedaagd toch hun tong uit te steken;
  • Een kauwstick waarin kinderen kunnen bijten en hun mondspieren kunnen trainen. Ook hier zit een ribbelstructuur op die fijn aanvoelt;
  • Een rietje met een opzet-massage-stukje dat tijdens het drinken de binnenkant van de mond masseert;
  • Een ijsje dat zorgt voor verkoeling en verdoving.

Alle tools zijn ook te gebruiken samen met broertjes en/of zusjes. Zo kunnen ze samen spelen en werken aan een betere werking van de mond.

Omschrijving van de interventie-uitvoering
‘Smaakmakend’ is gemaakt van zacht silicone. Het was belangrijk dat het materiaal zacht aan zou voelen voor een zo vriendelijk mogelijke uitstraling. Daarnaast moest het een zo fijn mogelijk gevoel in de mond geven. Ook bij de kleuren is erop gelet dat ze aantrekkelijk zijn om in de mond te stopen, en zijn geïnspireerd op fruit en snoepjes. De tools zijn afwasbaar en kunnen dagelijks worden gebruikt.

Test- en praktijkresultaten
De tools zijn getest door een aantal kinderen van 3 tot 5 jaar oud. De kinderen hadden zichtbaar plezier in het gebruik. Door spelenderwijs te proberen en te ontdekken werkten ze onbewust aan de werking van hun mond.

Quote

Mmmmm, lekker, het lijken wel snoepjes!

Kleuter (5) die Smaakmakend. getest heeft
Andere Projecten
Smaaklab: SmaakkarPijl