Projectnaam en designer: Buddy door Nynke de Witte (Communicatie en MediaDesign, Hogeschool Utrecht)
Doel van de interventie: samenbrengen van alle POKO-interventies in het ziekenhuis en gericht advies geven over welke interventie toe te passen bij kinderen met kanker
Doelgroep: ouders en kinderen (6-12 jaar), ziekenhuis
Status realisatie van de interventie: concept en prototype-app voorgelegd aan doelgroep (niet in UMCG getest)
Concept
‘Buddy’ is een app: een informatie- en activatietool die zorgt voor een verbeterd eet- en beweegpatroon. In de ‘Buddy’-app komen alle binnen POKO ontworpen interventies samen en wordt het gebruiken, delen en verrijken van informatie gestimuleerd. Het concept is uitgewerkt in een animatie van de kleurenroutes op de afdeling in het ziekenhuis (fysieke wegwijzer) en een klikbare prototype-app (virtuele wegwijzer). ‘Buddy’ wijst het zieke kind, de ouders en de zorgverleners de weg, zowel fysiek als virtueel. Buddy is als een vriendje voor het zieke kind, een helper voor de ouders en de rechterhand voor de zorgverleners.
Omschrijving van de interventie-uitvoering
‘Buddy’ is in feite een kapstok voor de huidige en eventuele nieuwe interventies en activiteiten. Het concept is uitgewerkt in een animatie van de kleurenroutes (fysieke wegwijzer) en een klikbare prototype-app (virtuele wegwijzer). Beide zijn een concept en inhoudelijk aan te vullen, afhankelijk van de wensen en behoeften van ouders, het zieke kind en zorgverleners. Vanuit deze basis kan de app steeds verder verrijkt worden, zodat ouders steeds beter geïnformeerd raken en het zieke kind geactiveerd en gemotiveerd blijft.
Animatie kleurenroute wachtwoord: afstuderen2015
Prototype app wachtwoord: afstuderen2015
Instructie: 1. Klik op aanmelden. 2. Kies bij ‘doelgroep’ een van de 3 doelgroepen (verder gegevens invullen niet nodig). 3. Klik op ‘verder’. 4. Klik op ‘aanmelden’ (verder gegevens invullen niet nodig).
Andere doelgroep bekijken: 1. Ga naar het menu. 2. Klik op het pijltje bovenin. 3. Klik op ‘uitloggen’. 4. Volg de instructie opnieuw.
Test & praktijkresultaten
De interventie is niet getest in het UMCG. Het concept en het prototype van de app zijn wel voorgelegd aan een aantal mensen die binnen de doelgroep vallen. Ook is de app voorgelegd tijdens twee expertmeetings met professionals van binnen en buiten het UMCG in 2015. Zowel zorgverleners als zieke kinderen waren enthousiast, maar het concept heeft nog veel verdere uitwerking nodig. Dit kon binnen de looptijd van POKO niet meer gerealiseerd worden.
“Strepen en kleuren op de grond nodigen uit tot onderzoek en zorgen voor actie.”
“Alle relevante informatie is op een punt te vinden.”